Zdrowa i pożywna sałatka z jajkiem
05:06
Na początek coś bardzo prostego i
szybkiego. Lubię tę sałatkę za to, że jest bardziej sycąca, a
przy tym zdrowsza i lżejsza niż inne tego typu, w których zamiast
jajka występują grzanki, kurczak czy nawet sery. Jajko jest
doskonałym elementem diety. Dostarcza białka, skutecznie zapełnia
żołądek i świetnie smakuje jako dopełniacz do sałatki.
Sałatkę z jajkiem podaję dość
często na kolację zamiast pieczywa, które jedliśmy onegdaj.
Sprawdza się świetnie i moja rodzina bardzo ją lubi. To wyjątkowo
prosta i szybka przekąska, ale bardzo kolorowo i ładnie się
prezentuje.
Składniki:
2 marchwie
sałata lodowa
ok. pół słoiczka oliwek czarnych
1 papryka czerwona
4 jaja
2-3 pomidory
roszponka
czasem dodaję też ser mozarella i
sezam prażony
Dressing:
pół szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu spadziowego
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować, obrać, ostudzić i
pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, podzielić liście na mniejsze
kawałki, osuszyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek (ja tak
robię). Pokroić w cząstki. Paprykę umyć i pokroić w większą
kostkę. Roszponkę umyć, osuszyć. Oliwki odcedzić z zalewy.
Jeśli dodajesz sezam, podsmaż go
lekko na patelni, bez oleju. Możesz dodać mozarellę, ja wybieram
taką w małych kulkach, bo ładnie wygląda.
Wymieszać wszystkie składniki,
przygotować dressing, wymieszać z sałatką. Przystroić roszponką.
Gotowe, smacznego!
0 komentarze