Pieguski z mąki bezglutenowej
04:13
Zdrowe odżywianie to nie tylko
zajadanie się warzywami i owocami. Raz na jakiś czas możemy
pozwolić sobie na małe słodkości. Dlatego chciałabym dziś
zaprezentować przepis na pieguski, ale w trochę zdrowszej wersji,
będą bowiem bazować na mące bezglutenowej. Taki przysmak będzie
idealny dla osób, które nie tolerują glutenu lub pragną go
wyeliminować ze swojego jadłospisu.
Co będzie potrzebne?
- 200 g masła
- pół szklanki cukru (ilość można zmienić w zależności od własnych upodobań)
- mąka bezglutenowa gryczana, pół szklanki
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody
- 1 jajko
- tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- dodatki: orzechy włoskie, żurawina (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
Na samym początku siekam czekoladę
oraz dodatki na małe kawałki, pamiętając by nie były zbyt małe,
ponieważ mogą wtedy nieestetycznie wyglądać. Następnie ucieram
masło z jajkiem i cukrem, aż do otrzymania puszystej masy. W
osobnej misce powinna się znaleźć mąka bezglutenowa, mieszam ją
z wodą i solą. Powstałą masę wrzucam do masła i znów mieszam
by uzyskać jednolite ciasto. Teraz dodaję część dodatków do
ciasta, reszta dodatków będzie mi potrzebna do przyozdobienia
wierzchu ciasteczek. Następnie na blachę daję papier do pieczenia.
Z powstałego ciasta formuję kulki, które lekko rozpłaszczam na
przygotowanej blasze. Przed pieczeniem posypuję ciasteczka
odłożonymi kawałkami czekolady i orzechów. Pieguski pieczemy aż
do zarumienienia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Potrwa to ok.
10-15 minut. Smacznego!
0 komentarze