Pieguski z mąki bezglutenowej

04:13



Zdrowe odżywianie to nie tylko zajadanie się warzywami i owocami. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na małe słodkości. Dlatego chciałabym dziś zaprezentować przepis na pieguski, ale w trochę zdrowszej wersji, będą bowiem bazować na mące bezglutenowej. Taki przysmak będzie idealny dla osób, które nie tolerują glutenu lub pragną go wyeliminować ze swojego jadłospisu.


Co będzie potrzebne?

  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru (ilość można zmienić w zależności od własnych upodobań)
  • mąka bezglutenowa gryczana, pół szklanki
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • dodatki: orzechy włoskie, żurawina (w zależności od upodobań)

Przygotowanie:

Na samym początku siekam czekoladę oraz dodatki na małe kawałki, pamiętając by nie były zbyt małe, ponieważ mogą wtedy nieestetycznie wyglądać. Następnie ucieram masło z jajkiem i cukrem, aż do otrzymania puszystej masy. W osobnej misce powinna się znaleźć mąka bezglutenowa, mieszam ją z wodą i solą. Powstałą masę wrzucam do masła i znów mieszam by uzyskać jednolite ciasto. Teraz dodaję część dodatków do ciasta, reszta dodatków będzie mi potrzebna do przyozdobienia wierzchu ciasteczek. Następnie na blachę daję papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formuję kulki, które lekko rozpłaszczam na przygotowanej blasze. Przed pieczeniem posypuję ciasteczka odłożonymi kawałkami czekolady i orzechów. Pieguski pieczemy aż do zarumienienia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Potrwa to ok. 10-15 minut. Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts