Piec do pizzy w domu

00:44



Wielu miłośników włoskich smaków nawet nie zdaje sobie sprawy, że posiadanie prawdziwego pieca do wypieku pizzy we własnej kuchni jest całkiem realne. Oczywiście domowy piec do pizzy nie będzie raczej tym najbardziej tradycyjnym, opalanym drewnem, spotykanym jeszcze gdzieniegdzie we włoskich restauracjach. Na szczęście współczesne elektryczne piece do pizzy mają naprawdę dobrą jakość i pozwalają stworzyć pizzę równie smaczną jak ta włoska.


Dla osób nieobeznanych z tematem może się wydawać, że piec do pizzy właściwie niczym nie różni się od zwykłego domowego piekarnika. Nie jest to jednak prawdą. Chociaż z pozoru oba te urządzenia wyglądają podobnie, to jednak oferują zupełnie inne możliwości. Piec do pizzy nagrzewa się do znacznie wyższych temperatur (nawet 500°C) niż zwykły piekarnik. Dzięki temu umożliwia upieczenie ciasta na pizze w o wiele krótszym czasie. Dzięki temu jest ona o wiele bardziej smaczna i chrupiąca. Dodatkową zaletą pieca do pizzy jest fakt, że ciasto pieczone jest bezpośrednio na rozgrzanym kamieniu. Dzięki temu efekt jaki można uzyskać stosując elektryczny piec jest niezwykle zbliżony do tego jaki oferują tradycyjne włoskie piece opalane węglem.

Piece do pizzy nie są urządzeniami zbyt drogimi, jednak czasem ich zakup można uznać za niezbyt opłacalny. Zwłaszcza, jeśli pizzę mamy w zwyczaju jadać niezbyt często. W takiej sytuacji dużo rozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup kamienia do wypieku pizzy, który można zainstalować w tradycyjnym piekarniku. Co prawda pizza nie będzie aż tak rewelacyjna, jak ta upieczona w profesjonalnym piecu, jednak z pewnością i tak okaże się smacznym daniem. Sporą wadą wykorzystywania zwykłego piekarnika jest jednak długi czas wypieku, warto o tym pamiętać przed decyzją o rezygnacji z zakupu pieca do pizzy. Zależnie od mocy naszego piekarnika może się okazać, że na pizzę czekać będziemy musieli nawet godzinę. W tym czasie profesjonalny piec do pizzy byłby w stanie upiec co najmniej kilkanaście pizz.


Pamiętajmy jednak, że żaden piec nie zagwarantuje nam pysznego jedzenia, jeśli nie będziemy posiadać dobrego przepisu na ciasto do pizzy. W wielu włoskich rodzinach jest ono przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jeśli będziemy mieć okazję skosztować wyśmienitej pizzy, to odważmy się dyskretnie zapytać kucharza o przepis. Możemy również próbować metodą prób i błędów spróbować stworzyć swoją własną perfekcyjną recepturę.  

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts