Piec do pizzy w domu
00:44
Wielu miłośników
włoskich smaków nawet nie zdaje sobie sprawy, że posiadanie
prawdziwego pieca do wypieku pizzy we własnej kuchni jest całkiem
realne. Oczywiście domowy piec do pizzy nie będzie raczej tym
najbardziej tradycyjnym, opalanym drewnem, spotykanym jeszcze
gdzieniegdzie we włoskich restauracjach. Na szczęście współczesne
elektryczne piece do pizzy mają naprawdę dobrą jakość i
pozwalają stworzyć pizzę równie smaczną jak ta włoska.
Dla
osób nieobeznanych z tematem może się wydawać, że piec do pizzy
właściwie niczym nie różni się od zwykłego domowego piekarnika.
Nie jest to jednak prawdą. Chociaż z pozoru oba te urządzenia
wyglądają podobnie, to jednak oferują zupełnie inne możliwości.
Piec do pizzy
nagrzewa się do znacznie wyższych temperatur (nawet 500°C) niż
zwykły piekarnik. Dzięki temu umożliwia upieczenie ciasta na pizze
w o wiele krótszym czasie. Dzięki temu jest ona o wiele bardziej
smaczna i chrupiąca. Dodatkową zaletą pieca do pizzy jest fakt, że
ciasto pieczone jest bezpośrednio na rozgrzanym kamieniu. Dzięki
temu efekt jaki można uzyskać stosując elektryczny piec jest
niezwykle zbliżony do tego jaki oferują tradycyjne włoskie piece
opalane węglem.
Piece
do pizzy nie są urządzeniami zbyt drogimi, jednak czasem ich zakup
można uznać za niezbyt opłacalny. Zwłaszcza, jeśli pizzę mamy w
zwyczaju jadać niezbyt często. W takiej sytuacji dużo
rozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup kamienia do wypieku pizzy,
który można zainstalować w tradycyjnym piekarniku. Co prawda pizza
nie będzie aż tak rewelacyjna, jak ta upieczona w profesjonalnym
piecu, jednak z pewnością i tak okaże się smacznym daniem. Sporą
wadą wykorzystywania zwykłego piekarnika jest jednak długi czas
wypieku, warto o tym pamiętać przed decyzją o rezygnacji z zakupu
pieca do pizzy. Zależnie od mocy naszego piekarnika może się
okazać, że na pizzę czekać będziemy musieli nawet godzinę. W
tym czasie profesjonalny piec do pizzy byłby w stanie upiec co
najmniej kilkanaście pizz.
Pamiętajmy
jednak, że żaden piec nie zagwarantuje nam pysznego jedzenia, jeśli
nie będziemy posiadać dobrego przepisu na ciasto do pizzy. W wielu
włoskich rodzinach jest ono przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Jeśli będziemy mieć okazję skosztować wyśmienitej pizzy, to
odważmy się dyskretnie zapytać kucharza o przepis. Możemy również
próbować metodą prób i błędów spróbować stworzyć swoją
własną perfekcyjną recepturę.
1 komentarze
Dawno nie było takiego artykułu. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń