Lekki makaron z oliwkami i suszonymi pomidorami

00:05

Na dworze upały, więc nie ma dziś mowy o długim przebywaniu w kuchni. Lepiej wyjść na dwór (lub na pole, jeśli tak ktoś woli) i delektować się przyjemnym ciepłem. Dziś aż prosi się o przygotowanie czegoś delikatnego, lekkiego a zarazem bardzo smacznego. Postanowiłam więc zrobić na obiad prosty makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Wczoraj odwiedziłam mój ulubiony sklep ze zdrową żywnością, więc nie muszę dziś w upale wybierać się na zakupy. Teraz przejdźmy do rzeczy!

SKŁADNIKI

Na samym początku zaznaczę, że wszystkie wykorzystane przeze mnie składniki są produktami ekologicznymi. Oczywiście wy możecie kupić ich zwykłe odpowiedniki, lecz nie gwarantuję wam, że sałatka z nich będzie tak pyszna jak moja. :)

  • 200 g makaronu Alce Nero zrobionego z mąki z pszenicy durum – ja wybrałem rurki, ponieważ wyglądają estetycznie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać świderki czy nawet spaghetti.
  • Oliwa – polecam wybrać swoją ulubioną. W moim przypadku jest to Virgin Bio.
  • Oliwki – ich ilość powinna być zależna od naszych upodobań. Ja dałam tak na oko garść oliwek.
  • Suszone pomidory także od Alce Nero – musimy dać ich mniej więcej tyle, co oliwek. Polecam nie przesadzać zarówno z ilością pomidorów jak i oliwek.
  • Pieprz czarny – do smaku :)

Danie przygotowane z takiej ilości składników powinna zaspokoić spory apetyt dwóch osób. Produkty Alce Nero oraz Virgin Bio oferuje każdy dobry sklep ze zdrową żywnością.

PRZYGOTOWANIE

Makaron wrzucamy do osolonej wody i koniecznie gotujemy go tak, aby był al dente. Oliwki i suszone pomidory możemy pokroić na mniejsze kawałki. Ja jednak te pierwsze zostawiłam w całości, ponieważ według mnie lepiej wtedy wyglądają. Oliwki i pomidory wrzucamy na chwilę na rozgrzaną patelnię i nalewamy sporą ilość oliwy. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko chwilę mieszamy i danie gotowe. Na górą możemy dać jeszcze swoje ulubione zioła. Smacznego obiadu.

You Might Also Like

3 komentarze

Popular Posts