Pizza na mące bezglutenowej

03:59


Dziś na obiad przygotuję pyszną pizzę bezglutenową, dzieląc się przy okazji moim przepisem. Jest to danie skierowane dla osób nietolerujących glutenu oraz wszystkich tych, którzy są fanami zdrowego odżywiania się. Do przygotowywanej przeze mnie pizzy trzeba użyć kilku rodzajów mąki bezglutenowej, lecz nie ma się, co martwić, gdyż cena tych produktów nie jest specjalnie wysoka. Oczywiście ciasto takiej pizzy jest zupełnie inne niż te z pizzy robionej w tradycyjny sposób. Jednakże ma ono swój specyficzny, interesujący smak, który przypadł mi do gustu. Mam nadzieje, że wam także się spodoba.


Co będzie potrzebne?


4 rodzaje mąki bezglutenowej
  • 50 gramów ryżowej
  • 60 kukurydzianej
  • 50 ryżowej
  • 20 mąki z cieciorki


- 300 gramów drożdży
- 2 łyżki siemienia lnianego uprzednio zamoczonego w wodzie
- ocet balsamiczny
- olej
- sól
- letnia woda
- cukier

Do dzieła


Na samym początku zajmujemy się oczywiście drożdżami. Wrzucamy je do miski i zalewamy około połową szklanki wody o letniej temperaturze. Drożdże rozdrabniamy i dosypujemy łyżeczkę jednej z czterech podanych w przepisie mąk. Wszystko to wstawiamy do piekarnika na piętnaście minut i ustawiamy temperaturę na około 35 stopni. Do przygotowanego w ten sposób ciasta należy dosypać soli, wody i siemienia. Wszystko to wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do piekarnika– przez ten czas ciasto troszeczkę wyrośnie. Następnie możemy przygotować swój ulubiony sos – wystarczą pomidory, sól, pieprz i inne przyprawy. Ciasto wyciągnięte z piekarnika rozkładamy na blacie podsypanym mąką. Ze względu na jego małą spójność należy obchodzić się z nim delikatnie. Przygotowane ciasto należy następnie przełożyć na blachę posmarowaną olejem. Po wykonaniu tej czynności można przejść do nakładania sosu oraz dowolnie wybranych składników. Przygotowany placek umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni u pieczemy przez 20 minut. Po wyciągnięciu ciasto wygląda bardzo dobrze – jest cienkie, lecz trwałe oraz się nie rozpada, co sprawia, że bez obaw możemy naszą pizzę na cieście z mąki bezglutenowej pociąć na porcję.  

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Cudowna pizza. Jestem fanką pizzy domowej roboty. Jadam dość często, ale taką tradycyjną. Propozycja bezglutenowa jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna pizza. Jestem fanką pizzy domowej roboty. Jadam dość często, ale taką tradycyjną. Propozycja bezglutenowa jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała i niezwykle apetyczna pizza :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale się prezentuje, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts