Pizza na mące bezglutenowej
03:59
Dziś na obiad przygotuję pyszną pizzę
bezglutenową, dzieląc się przy okazji moim przepisem. Jest to
danie skierowane dla osób nietolerujących glutenu oraz wszystkich
tych, którzy są fanami zdrowego odżywiania się. Do
przygotowywanej przeze mnie pizzy trzeba użyć kilku rodzajów mąki
bezglutenowej, lecz nie ma się, co martwić, gdyż cena tych
produktów nie jest specjalnie wysoka. Oczywiście ciasto takiej
pizzy jest zupełnie inne niż te z pizzy robionej w tradycyjny
sposób. Jednakże ma ono swój specyficzny, interesujący smak,
który przypadł mi do gustu. Mam nadzieje, że wam także się
spodoba.
Co będzie potrzebne?
4 rodzaje mąki bezglutenowej
- 50 gramów ryżowej
- 60 kukurydzianej
- 50 ryżowej
- 20 mąki z cieciorki
- 300 gramów drożdży
- 2 łyżki siemienia lnianego uprzednio zamoczonego w
wodzie
- ocet balsamiczny
- olej
- sól
- letnia woda
- cukier
Do dzieła
Na samym początku zajmujemy się oczywiście
drożdżami. Wrzucamy je do miski i zalewamy około połową szklanki
wody o letniej temperaturze. Drożdże rozdrabniamy i dosypujemy
łyżeczkę jednej z czterech podanych w przepisie mąk. Wszystko to
wstawiamy do piekarnika na piętnaście minut i ustawiamy temperaturę
na około 35 stopni. Do przygotowanego w ten sposób ciasta należy
dosypać soli, wody i siemienia. Wszystko to wyrabiamy i odstawiamy
na 30 minut do piekarnika– przez ten czas ciasto troszeczkę
wyrośnie. Następnie możemy przygotować swój ulubiony sos –
wystarczą pomidory, sól, pieprz i inne przyprawy. Ciasto
wyciągnięte z piekarnika rozkładamy na blacie podsypanym mąką.
Ze względu na jego małą spójność należy obchodzić się z nim
delikatnie. Przygotowane ciasto należy następnie przełożyć na
blachę posmarowaną olejem. Po wykonaniu tej czynności można
przejść do nakładania sosu oraz dowolnie wybranych składników.
Przygotowany placek umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 230 stopni u pieczemy przez 20 minut. Po wyciągnięciu
ciasto wygląda bardzo dobrze – jest cienkie, lecz trwałe oraz
się nie rozpada, co sprawia, że bez obaw możemy naszą pizzę na
cieście z mąki bezglutenowej pociąć na porcję.
5 komentarze
Pyszna pizza.
OdpowiedzUsuńCudowna pizza. Jestem fanką pizzy domowej roboty. Jadam dość często, ale taką tradycyjną. Propozycja bezglutenowa jest super :)
OdpowiedzUsuńCudowna pizza. Jestem fanką pizzy domowej roboty. Jadam dość często, ale taką tradycyjną. Propozycja bezglutenowa jest super :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i niezwykle apetyczna pizza :D Mniam <3
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń